Indemniteitsregeling vijf jaar verlengd
De indemniteitsregeling wordt verlengd tot eind 2030. Met deze regeling neemt de Nederlandse staat een deel van het risico van een belangrijk bruikleen op zich. Zo kunnen instellingen gemakkelijker kostbare voorwerpen uit buitenlandse collecties of niet openbaar toegankelijke privécollecties laten zien in tijdelijke tentoonstellingen.
Belangrijk instrument voor musea
De indemniteitsregeling is onlangs geëvalueerd volgens het zogenaamde toetsingskader risicoregelingen. Die evaluatie geeft aanleiding om de regeling in de huidige vorm door te zetten. In zijn Kamerbrief van 23 mei j.l. schrijft demissionair minister Bruins hierover:
De evaluatie toont aan dat de indemniteitsregeling een belangrijk instrument is voor de musea in Nederland om grote, tijdelijke tentoonstellingen te organiseren en daarmee cultuurbezoek te stimuleren. Dankzij deze regeling kunnen musea hoge kortingen krijgen op hun verzekeringspremies voor kostbare tentoonstellingen, waardoor het organiseren van deze presentaties toegankelijker wordt. Dit effect wil ik blijven stimuleren.
De verlenging gaat in per 12 juli 2025. Vanaf dan kan weer indemniteitsgarantie worden verleend voor tentoonstellingen die starten na 31 december 2025.
Indemniteitsgarantie aanvragen
Alle Nederlandse instellingen die aan de criteria voldoen, kunnen indemniteitsgarantie aanvragen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voert de indemniteitsregeling (of ‘Subsidieregeling indemniteitsgarantie bruiklenen’) uit. Meer informatie vindt u in het onderwerp indemniteit.