Veel van de tunnels in Nederland zijn toe aan een grote vernieuwingsopgave. Hoe kan Rijkswaterstaat samen met de bouw- en installatiebedrijven, ingenieursbureaus, overige bedrijven en leveranciers optimaal samenwerken om de instandhouding slimmer te organiseren?
Platform V&R heeft een advies uitgebracht over mogelijkheden voor verbeteringen aan tunnels, want ongeveer alle tunnels in Nederland dateren van na de Tweede Wereldoorlog. Door de groei van de bevolking en het toegenomen verkeer zijn veel van deze tunnels nu toe aan een grote vernieuwingsopgave. Om aan de opgave te kunnen beantwoorden is het belangrijk om de totale instandhouding slimmer te organiseren en op die manier ook een versnelling in de vernieuwingsopgave van de tunnels mogelijk te maken.
4 concrete doelen
Om tot verbetering te komen heeft het expertteam tunnels van het Platform V&R gewerkt aan 4 concrete doelen:
- Stel een (inkoop-) samenwerkingsstrategie op waarbij verspillingen in de keten worden geminimaliseerd en de aanwezige kennis en kunde van de verschillende ketenpartners effectief worden ingezet gedurende het vervangings- en renovatieproces.
- Stel een optimale planning op waarin een versnelling in het proces van planfase tot en met aanbesteding van ongeveer 2 jaar op de huidige masterplanning mogelijk wordt.
- Zorg voor een optimale bundeling van tunnels.
- Stel vast of een optimale koppeling tussen vast onderhoud, variabel en vernieuwing mogelijk is of juist niet.
Samenwerkingsbijeenkomsten
Om antwoorden te vinden op deze vragen heeft het expertteam tunnels een serie samenwerkingsbijeenkomsten georganiseerd. Samen met vertegenwoordigers van de markt, brancheorganisaties, Rijkswaterstaat en andere partijen is een helder beeld gecreëerd van de opgave en van de ingrediënten die bijdragen aan een efficiënte aanpak van de tunnelrenovatie.
Meer informatie over de vernieuwingsopgave tunnels
Lees hier het hele artikel over het advies van het Platform Vervanging en Renovatie over de grote vernieuwingsopgave van tunnels .