Rijkswaterstaat heeft het Groot Variabel Onderhoud A16, A20 en A2 gegund aan Boskalis Nederland. Het gaat om de A16 tussen knooppunt Terbregseplein en Ridderkerk-Noord, de A20 tussen knooppunt Westerlee en knooppunt Gouwe en de A2 tussen Knooppunt Deil en de Martinus Nijhoffbrug.
Voor dit project is de zogeheten ‘koploperaanpak’ toegepast. Hierbij worden bedrijven uitgedaagd om het onderhoud aan de wegen zo duurzaam mogelijk uit te voeren.
De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen augustus 2025 en mei 2027. Vanaf de zomer van 2025 wordt het asfalt in beide richtingen vervangen, de bermen verlaagd en worden op diverse locaties vangrails vervangen of hersteld.
Daarnaast worden voegovergangen vervangen en reparatiewerkzaamheden aan viaducten en bruggen uitgevoerd. De werkzaamheden moeten volgens planning in mei 2027 zijn afgerond. Vele werkzaamheden zijn gepland op of rond de ruit van Rotterdam. Naar verwachting leiden de werkzaamheden tot hinder voor het verkeer, soms ook forse hinder, onder meer door meerdaagse afsluitingen.
Aanbesteding Groot Variabel Onderhoud A16, A20 en A2
De A16, A20 en A2 zijn drukke verkeersaders. In de aanbesteding is de hinderaanpak daarom een belangrijk onderwerp geweest bij het bepalen van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook werden de aannemers uitgedaagd om duurzame asfaltmengsels aan te dragen voor de werkzaamheden. Boskalis Nederland is hierbij als winnaar uit de bus gekomen. De opdracht heeft een waarde van circa 54 miljoen euro.
David Vermeire, directeur Projecten Boskalis Nederland
‘Wij zijn er trots op dat wij dit omvangrijke onderhoudsproject mogen uitvoeren op 3 belangrijke snelwegen in een van de drukste regio’s van Nederland. Dankzij zorgvuldig verkeersmanagement gaan we in 2026 op de A20 niet alleen in de weekenden maar ook doordeweeks aan het werk.'
'Dit zorgt niet alleen voor een veiligere uitvoering van de werkzaamheden maar ook voor een betere balans tussen werk- en rusttijden voor onze teams. Dit draagt uiteindelijk bij aan de kwaliteit van het werk. In combinatie met het gebruik van duurzaam asfalt en het hergebruik van materialen leveren we zo een toekomstbestendige bijdrage aan de Nederlandse infrastructuur.’
Silvia van Waardenburg, projectmanager Rijkswaterstaat
‘Onze uitdagingen zijn groot, zeker in onze drukke regio met veel werkzaamheden, maar met Boskalis als partner zien we dit project met vertrouwen tegemoet. Zij hebben veel bewezen kennis op het gebied van hinderbeperking. Daarnaast willen we als Rijkswaterstaat toe naar kwalitatief hoogstaande duurzame verhardingen die Boskalis in dit project zal toepassen.’
Koploperaanpak duurzame wegverharding
Als grootste wegbeheerder van Nederland neemt Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid bij het behalen van de klimaatdoelen. We stappen daarom over op duurzame wegverharding, met de hoge kwaliteitsstandaard die we in Nederland gewend zijn. Onderweg naar klimaatneutraal en circulair werken, legt Rijkswaterstaat bij aanbestedingen de duurzaamheidslat voor asfalt steeds hoger.
De koploperaanpak moet investeringen in duurzame wegverhardingen voor bedrijven lonend maken. Daarom zorgen we dat tot 2030 ieder jaar in meerdere projecten, de duurzaamste alternatieven de ruimte krijgen. Zo verdienen duurzame koplopers hun innovatie terug en leveren zij samen met ons een bijdrage aan de transitie naar een duurzame infrasector.