Het projectteam heeft eind 2024 een definitief ontwerp voor de suppletie opgeleverd. Wat staat er in 2025 voor het projectteam op de planning? Het duurt nog ruim 1,5 jaar voordat we kunnen gaan uitvoeren.
1,5 jaar klinkt misschien nog lang, maar achter de schermen moet er veel gebeuren om op tijd te kunnen en mogen beginnen.
Einde planuitwerkingsfase
Voor het planuitwerkingsteam is het eindresultaat het definitief ontwerp. Dit is door de stuurgroep Zandhonger Oosterschelde goedgekeurd. Nu zijn er nog enkele maanden nodig voor andere afrondingen. Het voorbereiden van interne audits, de aanvraag voor vergunningen afronden en het concreet maken van de wensen van stakeholders voor de realisatiefase zijn de belangrijke zaken die nu nog lopen. Het ziet ernaar uit dat dit team tot de zomer nog bezig zal zijn.
Voor de zomer zal de stuurgroep PAGW (Programmatische Aanpak Grote Wateren) een advies en MIRT3-projectbeslissing geven aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat over het definitief ontwerp en over de gesteldheid (planning, vergunningen, budget) van het projectteam om door te gaan naar de realisatiefase.
Start voorbereiding realisatie
Direct in het nieuwe jaar is gestart met het opzetten van het realisatieteam. Dit team bestaat uit specialisten voor het werk wat in de realisatiefase gedaan moet worden. Om een duidelijke opdracht op de markt te zetten, worden nu de contracteisen opgesteld. Hierbij is het een puzzel om enerzijds concrete eisen te stellen en anderzijds de aannemers de ruimte te bieden om hun eigen ervaringen en technieken toe te kunnen passen bij het uitvoeren van het werk.
Bij het opstellen van de contracteisen spelen de wensen vanuit de omgeving en vanuit de benodigde vergunningen ook een rol. Denk hierbij aan het voorkomen van effecten op de omliggende mosselpercelen en stikstof reducerende maatregelen.
Aanbestedingsproces
Volgens de planning zal het aanbestedingsproces in juli 2025 starten. De opdracht komt dan op de markt, waarbij aannemers een offerte uit kunnen brengen. Vervolgens zal er op basis van selectiecriteria een ‘blinde’ keuze worden gemaakt. De blinde keuze houdt in dat van tevoren niet bekend is welke aannemer welke aanbieding heeft gedaan. Wel zo eerlijk. Het proces bestaat ook uit verschillende stappen die volgens de aanbestedingswetgeving moeten verlopen.
Als alles volgens plan verloopt, zal er begin 2026 een aannemer (of consortium van aannemers) gekozen zijn en heeft deze tijd nodig om de specifieke werkmethode voor te bereiden. Zoals een uitvoeringsplanning maar ook een uitvoeringsontwerp.