Hoe kunnen we het teveel aan sediment (slib) in de Eems-Dollard verminderen, zodat de ecologie en klimaatbestendigheid van het estuarium verbeteren? Om deze vraag te beantwoorden werken Nederland en Duitsland sinds 2019 samen aan sedimentmanagement. In de week van 14 april 2025 werd de aangescherpte ecologische strategie voor sedimentmanagement ondertekend.
De ondertekening werd gedaan door: door de Nedersaksische minister van Milieu Christian Meyer, de Nederlandse staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Jean Rummenie, het hoofd van het directoraat-generaal Waterwegen en Scheepvaart Eric Oelmann, de hoofdingenieur-directeur (HID) van Rijkswaterstaat Joost de Ruig en de Groningse gedeputeerde Leo Wenneger die het netwerk Ecologie en Economie in Balans in de Eemsdelta vertegenwoordigt. Hierin zijn de vervolgstappen voor de toekomst van deze grensoverschrijdende samenwerking vastgelegd.
Staatssecretaris Jean Rummenie
‘Ik ben blij dat we de goede samenwerking met onze oosterburen in het Eems-Dollard gebied voortzetten. Door de grote hoeveelheid slib in de Eems-Dollard is de kwaliteit van de natuur in het estuarium verslechterd. Door dit slib uit het water te halen en te hergebruiken voor het versterken van de dijken en het ophogen van laaggelegen landbouwgronden, creëren we een win-win situatie. We verbeteren de natuur, ondersteunen de landbouw en vergroten onze veiligheid. Alle reden dus om ons hiervoor samen te blijven inzetten.’
Aangescherpte strategie
In de aangescherpte ecologische strategie voor sedimentmanagement is een actieplan opgenomen voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijk begrip van het ecosysteem, de uitvoering van grensoverstijgende projecten, het gezamenlijk zoeken naar ecologisch optimale verspreidingslocaties voor baggerslib en oplossingen voor juridische belemmeringen bij de uitvoering van projecten en het opzetten van een estuarium-dekkend monitoringprogramma.
We gaan bijvoorbeeld aan de slag met een project om de zandplaat ‘Hond-Paap’ weer te herstellen, zodat de plaat kan meegroeien met de zeespiegelstijging. De platen van de Waddenzee zijn namelijk van groot belang, omdat vogels voedsel zoeken op deze platen.
HID Noord-Nederland, Joost de Ruig:
‘De ecologische strategie voor sedimentmanagement raakt direct de kernopgaven van Rijkswaterstaat, namelijk bereikbaarheid, waterveiligheid, waterkwaliteit en ecologie. Een goede bereikbaarheid en waterveiligheid kunnen niet zonder een gebalanceerd water- en ecosysteem met tegelijk kansen voor natuur(ontwikkeling). Nu de uitdagingen in het gebruik van het estuarium van de Eems groter worden, is het goed om onze samenwerking met de oosterburen verder uit te bouwen. Meer integraliteit is het sleutelwoord.’
Minder zwevend slib als doel
De ecologie van het estuarium van de Eems wordt negatief beïnvloed door de hoge belasting met zwevend sediment en de vorming van dikke lagen vloeibaar slib. Duitsland en Nederland hebben zich daarom tot doel gesteld om de concentraties zwevend sediment te verminderen. Het streefbeeld voor de ecologische sedimentstrategie is vooral gericht op het verbeteren van de ecologie en de waterkwaliteit, het optimaliseren van de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en het verbeteren van de veerkracht van het estuarium bij klimaatveranderingen, zoals de verwachte zeespiegelstijging.
Meer informatie Eems-Dollard
Een overzicht van projecten die sinds 2019 zijn uitgevoerd in het kader van de ecologische strategie voor sedimentbeheer is te vinden op de website Eems-Dollard 2050 .