In opdracht van Rijkswaterstaat werkt aannemer Boskalis van april 2025 tot en met september 2025 op het strand van Ameland-West, bij Hollum. Tussen strandpaal 1 en 4 wordt er ongeveer 2 miljoen m3 zand uit de Noordzee aangebracht op het strand.
Daarna wordt er in 2025 en 2026 zand aangebracht op de zeebodem voor de kust van Ameland-Oost. Met dit zand wordt de kust aangevuld om de kustlijn van het Waddeneiland op zijn plaats te houden.
Speciale baggerschepen, ‘sleephopperzuigers’, zuigen zand op van de zeebodem en brengen dit naar de kust. Voor de strandsuppletie bij Ameland-West wordt het zand via een persleiding op het strand gespoten en met bulldozers en shovels verder uitgespreid. Dit zand kan vanaf het strand doorstuiven de duinen in. Het zand voor de zeebodem bij Ameland-Oost wordt ter plaatse door het schip onder water gelost, het zand kan vervolgens met de stroming mee richting de kust verplaatsen. Zo worden de kust en de zeewering versterkt met hulp van de natuur.
Waarom is extra zand nodig op het strand van Ameland-West?
We komen regelmatig terug naar het Waddeneiland voor het onderhoud van de kust. De westkop van Ameland erodeert onder invloed van wind, golven en stroming. Zand dat door golven bij het strand in beweging wordt gebracht, wordt door de sterke getijstroming door het zeegat tussen Terschelling en Ameland meegenomen. Voornamelijk de westkust rond paal 2 is sterk erosief. Meer oostelijk langs de kust, richting paal 6,7 en 8, spoelt juist zand aan waardoor de kust zich daar zeewaarts verplaatst.
2 jaar na de vorige strandsuppletie wordt er nu ongeveer 2 miljoen m3 zand aangebracht op het strand van Ameland-West, bij Hollum. Ook wordt er ongeveer 450.000 m3 zand aangebracht dat is opgezogen om bij de kust te kunnen komen.
Suppletie op de zeebodem Ameland-Oost
Het strand van Ameland-Oost verliest structureel zand. In de loop van 2025 en 2026 wordt er daarom 3 miljoen m3 zand aangebracht op de zeebodem voor de kust van Ameland-Oost. Dit zand zal naar verloop van tijd met de stroming mee naar het strand verplaatsen. Met dit extra zand wordt de kustlijn van Ameland op zijn plaats gehouden en kan de kust op termijn ook meegroeien met de stijgende zeespiegel.
Strand deels afgezet
Tijdens de werkzaamheden is het strand tijdelijk gedeeltelijk afgesloten. Dit is gevaarlijk terrein, vanwege het gevaar voor drijfzand en rondrijdende machines. Zodra het aangebrachte zand droog genoeg is om overheen te lopen, schuiven de afzettingen op.
Bezoekers van het strand kunnen het werkvak passeren langs de kant van de duinen, of omlopen via de wandelpaden door de duinen. Informatie over de omlooproutes wordt aangegeven op de borden rondom het werkgebied en strandovergangen. De strandovergangen blijven open.
Rekening houden met de natuur
Op het strand van Ameland-West wordt er gewerkt tijdens het broedseizoen. Vooraf wordt het omliggende gebied gecontroleerd op aanwezige nesten en nemen we waar nodig passende maatregelen. Het werkgebied grenst bij paal 4 aan kwetsbaar broedgebied. Bezoekers van het strand worden verzocht hieromheen te lopen, afstand te houden van broedende vogels en honden aan de lijn te houden.
Het zand voor het kustonderhoud wordt gewonnen op de Noordzee. In het belang van de natuur wordt zand gebruikt dat zoveel mogelijk lijkt op dat op het strand. Ook bij de zandwinning houden we rekening met de natuur en wordt afstand gehouden van beschermde vogels en schelpenbanken.
Onderzoek op de zeebodem
Voor en na de zandwinning voor deze strandsuppletie doen we onderzoek op de zeebodem. Tijdens een langere periode (van maart 2025 tot en met eind 2028) wordt bekeken hoe de natuur na de zandwinning terugkeert en welke factoren hierop van invloed zijn. Die kennis wordt gebruikt om nog beter rekening te kunnen houden met de natuur.