In tien jaar is het aantal longontstekingen door legionellabacteriën in Nederland meer dan verdubbeld. Meldingen stegen van 180 in 2013 naar 484 in 2022, met een record van 555 meldingen in 2021. Deze stijging komt ook door het soort weer. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Meestal worden mensen niet ziek van legionella, maar bepaalde groepen lopen meer risico. Voor ouderen, mensen met longziekten, afweerstoornissen en rokers kan het gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige longontsteking.
Waarom de meldingen toenemen?
De stijging kan deels worden verklaard door de vergrijzing. Daarnaast verspreiden legionellabacteriën zich door specifieke weersomstandigheden. Vochtige, bewolkte dagen laten deze bacteriën langer in de lucht overleven. Vooral na zware regenbuien na een warme, droge periode zijn er meer meldingen.
Waar komen legionellabacteriën vandaan?
Bacteriën kunnen worden ingeademd via kleine waterdruppels tijdens het douchen of in bubbelbaden. Daarnaast komen ze uit bronnen die water vernevelen, zoals afvalwaterzuiveringsinstallaties en natte koeltorens. De impact van deze bronnen op longontstekingen is nog niet volledig duidelijk en vereist verder onderzoek.
Hoe legionellabesmetting te voorkomen?
Voor sommige installaties, zoals koeltorens en waterinstallaties in ziekenhuizen, hotels en zwembaden, zijn er wettelijke preventiemaatregelen. Thuis vindt men het risico van besmetting met legionella klein. Enkele tips om de groei van legionellabacteriën te verminderen zijn:
- Stel uw boiler of combiketel in op minimaal 60 °C.
- Gebruik de ECO-stand van de cv-ketel of combiketel niet als u weinig warm water verbruikt.
- Maak vernevelende apparaten regelmatig schoon, zoals bubbelbaden en luchtbevochtigers.
- Als u ouder bent of chronische ziekten heeft, vervang dan regelmatig de doucheslang en douchekop.