Vanaf 1 januari 2027 krijgen beleggers en spaarders geen belastingvoordeel meer als zij investeren in duurzame projecten. Daardoor wordt het moeilijker voor ondernemers om geld op te halen voor groene en innovatieve plannen. Onderzoek van RVO toont aan dat veel beleggers zonder belastingvoordeel niet meer investeren in groene fondsen.
Wat verandert er?
Vanaf 2025 wordt het belastingvoordeel voor groene beleggingen stap voor stap afgebouwd. Op 1 januari 2027 stopt het helemaal. Dat betekent ook dat groene beleggers en spaarders vanaf dan geen nieuwe groenverklaringen meer krijgen. De Tweede Kamer nam dit besluit in het Belastingplan 2025.
Natuurvriendelijke boerderij of zonnepark
Een groenverklaring is een document van de overheid waarmee ondernemers laten zien dat hun project duurzaam is. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een natuurvriendelijke boerderij, een zonnepark of een energiezuinig appartementencomplex. Met zo’n verklaring kan een ondernemer geld ophalen bij een groenfonds. Dit is een speciaal fonds waar beleggers en spaarders hun geld in stoppen om duurzame plannen te steunen. Tot nu toe kregen zij hiervoor belastingvoordeel.
Financiering duurzame projecten lastiger te krijgen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onderzocht wat dit besluit betekent. De conclusie is duidelijk: zonder belastingvoordeel kunnen veel beleggers niet meer investeren in groene fondsen. Dat maakt financiering krijgen voor duurzame en vaak vernieuwende projecten lastiger. Juist deze projecten zijn belangrijk voor de overgang naar een duurzame samenleving. De volledige analyse van RVO, waarin de gevolgen van de veranderingen staan, is op 3 april 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd.
Banken en politiek maken zich zorgen
De Nederlandse Vereniging van Banken vindt het jammer dat het belastingvoordeel verdwijnt. In vakmedia zoals Energeia, Accountancy Vanmorgen en Taxlive laten zij weten te hopen dat de politiek het besluit heroverweegt of met een goed alternatief komt. Ook in de Tweede Kamer is er discussie. Sommige partijen zijn bang dat dit besluit slecht is voor de energietransitie, klimaatdoelen en het herstel van natuur.
Voorlopig nog groenverklaringen
RVO geeft voorlopig nog groenverklaringen af. Dit kunnen beleggers in ieder geval doen tot eind 2026. Hoe lang precies, hangt af van de keuzes van de ministeries van Financiën, Infrastructuur en Waterstaat. Ondernemers met een duurzaam project kunnen nu nog een groenverklaring aanvragen.
Meer weten?
Lees de analyse van RVO of bekijk de pagina Regeling Groenprojecten.