Afrikaanse varkenspest rukt op in Duitsland: scherp transporthygiëne aan
De zeer besmettelijke dierziekte Afrikaanse varkenspest (AVP) rukt steeds verder op in Duitsland. Zo zijn er in de deelstaten Hessen en Rheinland-Pfalz meerdere besmettingen vastgesteld onder wilde zwijnen en gehouden varkens. Inmiddels is deze dierziekte ook aangetroffen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op zo’n 150 kilometer van de grens met Nederland.
In Duitsland hebben de ziektegevallen zich tot nu toe vooral in de zomer bij ‘gedomesticeerde varkens’ voorgedaan, dus extra waakzaamheid is geboden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept vervoerders dan ook op om het reinigen en ontsmetten (R&O) van diertransportmiddelen verder aan te scherpen.
Bij diertransport is er een risico op verspreiding van Afrikaanse varkenspest, over grote afstanden. Daarom is het essentieel om de transporthygiëne, de R&O-procedures en hygiëneprotocollen strikt na te leven. De oproep geldt voor veetransportmiddelen op primaire bedrijven, verzamelcentra en slachthuizen.
Gebruik het R&O-stappenplan
Wanneer diertransportmiddelen niet of onvoldoende worden gereinigd en ontsmet, kan smetstof van AVP worden overgebracht op gehouden varkens. Dit vormt een aanzienlijk risico voor de bioveiligheid in Nederland. Daarom moeten de hygiënemaatregelen nauwgezet gevolgd worden. De NVWA heeft hiervoor een R&O-stappenplan gemaakt. Met dit stappenplan kunnen vervoerders hun veetransportmiddelen grondig reinigen en ontsmetten en wordt verspreiding van het AVP-virus voorkomen. Ook bevordert dit de algemene gezondheid van de dieren.
Verscherpte controles en tweede R&O
Vanwege de dreiging van Afrikaanse varkenspest heeft de NVWA de controles op de naleving van de regels aangescherpt. Ook geldt er een tweede R&O-verplichting voor transportmiddelen van evenhoevigen voor Bulgarije, Duitsland, Estland, Griekenland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en voor alle landen buiten de Europese Unie, oftewel derde landen. Zie hiervoor onze website.
Meer informatie
Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met het team Persvoorlichting van de NVWA, telefoonnummer (088) 22 33 700.
Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met ons Klantcontactcentrum. Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met onze persvoorlichters.