De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt deelnemers voor een proeftuin om de uitvoering van het voorgestelde proces voor een notificatieplicht (NP) voor laboratoria levensmiddelen te testen. Bedrijven (FBO’s en laboratoria) die met eigen data, bijvoorbeeld geanonimiseerde historische of real time data, het beoogde proces willen beproeven, kunnen zich hiervoor aanmelden bij de NVWA.
Met de proeftuin wordt invulling gegeven aan de laatste fase van het project ‘notificatieplicht levensmiddelen laboratoria’. In dit project wordt de basis gelegd voor de beoogde wetgeving, het proces en de ondersteuning. De voorbereidingen en uitvoering gebeuren in gezamenlijkheid met vertegenwoordigers van de NVWA, Fenelab en brancheverenigingen voor levensmiddelenproducenten.
In 2023 kondigde toenmalig minister Kuipers van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) de invoering van de notificatieplicht aan. De notificatieplicht houdt in dat de NVWA van de laboratoria die in opdracht van levensmiddelenbedrijven analyses uitvoeren, notificaties ontvangt van alle relevante overschrijdingen van voedselveiligheidsnormen.
Naleving meldplicht kan beter
Volgens EU wetgeving moeten bedrijven bepaalde wettelijke overschrijdingen melden bij de NVWA om de voedselveiligheid te borgen. In 2018 is in het Sorgdrager rapport naar aanleiding van het fipronilcrisis in eieren geconstateerd dat de meldplicht niet door alle bedrijven goed wordt nageleefd. Ook uit een data-analyse van de NVWA en ervaringen van de Inlichtingen en Opsporingsdiensten (IOD) bleek dat bedrijven niet altijd melden op momenten dat ze dit wel zouden moeten doen.
Dit heeft geleid tot een concept wetsvoorstel voor een notificatieplicht voor laboratoria waarmee de NVWA extra informatie krijgt om het toezicht op de meldplicht voor bedrijven te versterken.
Eindrapport verwacht medio 2025
Om goed in te spelen op de vragen over de voorwaarden en inrichting van het notificatiesysteem wordt in verschillende werkgroepen met afgevaardigden van brancheorganisaties, nagedacht over de kaders, randvoorwaarden en inrichting van de notificatieplicht. De werkgroepen richten zich onder meer op de scope van de notificatieplicht, de mogelijke neveneffecten en uitvoeringsproblemen, informatie-uitwisseling tussen het laboratorium en de NVWA en het testen van beoogde processen en ondersteuning met de laboratoria.
De proeftuin wordt naar verwachting rond de zomer van 2025 afgerond. De resultaten uit de proeftuin en overige werkgroepen worden gebundeld in een eindrapport voor de ministeries van VWS (opdrachtgever) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Het ministerie hecht aan een weloverwogen advies waarbij input uit de proeftuin belangrijke informatie geeft.
Aanmelden als deelnemer:
Bedrijven die deel willen nemen aan de proeftuin kunnen zich aanmelden bij de NVWA via telefoonnummer 0900-0388.