Meer dan 100 pagina’s telt ‘ie: de Voedselmonitor. In dit onderzoek staat hoe Amsterdam ervoor staat als het om ons voedsel gaat. Wat we eten, waar we ons voedsel vandaan halen, hoeveel we verspillen, hoeveel co2-uitstoot het kost en hoe betaalbaar het is. Gaat het de goede kant op? We delen een paar van de opvallendste resultaten.
Hoe we met voedsel omgaan heeft grote gevolgen voor mensen, dieren, het klimaat en de aarde. Tegelijkertijd heeft niet iedereen in Amsterdam toegang tot gezond voedsel. Met onze Voedselstrategie willen we dit verbeteren: minder schadelijke invloed, meer gelijke kansen op goede voeding en daarmee op gezondheid. De Voedselmonitor laat zien hoe ver we daarmee zijn.
Voedselverspilling
90 procent van de Amsterdammers geeft toe wel eens voedsel weg te gooien. Vaak omdat mensen te veel hebben gekocht of te veel hebben bereid. In totaal verspillen we in Amsterdam 166 miljoen kilo voedsel per jaar. Amsterdammers zijn verantwoordelijk voor 49 miljoen kilo weggegooid voedsel. Ongeveer de helft daarvan is voedsel dat nog prima te eten is.
Ongelijk verdeeld
Terwijl we veel nog eetbaar voedsel verspillen, heeft 9 procent van de Amsterdammers vaak te weinig geld om een gezonde maaltijd te eten. Onder mensen met een laag inkomen is dat 25 procent. Van de onnodige voedselverspilling door Amsterdamse huishoudens en horeca in 2024, hadden ruim 100.000 Amsterdammers een jaar lang verse producten zoals brood, fruit en groenten kunnen eten. Maar er zijn ook meer dan 100 initiatieven die voedselverspilling tegengaan, bijvoorbeeld door maaltijden te maken van overgebleven voedsel.
Overal ongezond eten
De omgeving waarin je woont, bepaalt voor een deel je gedrag. Is er veel ongezond eten aanwezig in de vorm van snackbars, fastfood en supermarkten, dan is de kans groter dat je vaker ongezonde dingen eet. Maar liefst 84 procent van het voedselaanbod in de stad is (zeer) ongezond. Het is misschien dan ook niet raar dat meer dan de helft van de Amsterdammers wekelijks fastfood eet.
Plantaardig eten
Het eten van Amsterdammers zorgt voor veel CO₂-uitstoot: zo’n 1.750 miljoen kilo per jaar. Dat is net zoveel als 12 miljoen vluchten naar Parijs. Dierlijke producten zorgen voor de grootste milieudruk. We willen dat Amsterdammers in 2030 gemiddeld 60 procent van hun eiwitten uit plantaardige bronnen halen. Volgens de monitor zitten de Amsterdammers nu op 48 procent plantaardig. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 43 procent.
In welk stadsdeel eten de mensen het gezondst?
Volgens het Voedingscentrum is het gezond om elke dag minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten. Veel Amsterdammers halen dat niet.
- Bewoners van de stadsdelen Centrum en Oost eten iets vaker dan gemiddeld voldoende groente (35 procent en 37 procent) en die van Zuidoost juist minder (19 procent).
- Bewoners van stadsdeel Zuid, Oost en West eten vaker 2 stuks fruit per dag (respectievelijk 37 procent, 35 procent en 34 procent) dan die van Nieuw-West (28 procent) Noord en Zuidoost (beide 29 procent).
Meer weten
De monitor heeft nog veel meer onderwerpen uitgediept. Lees het zelf: