Minister Hermans (Klimaat en Groene Groei): “Het uitbreiden van het stroomnet is hard nodig. De procedures en voorbereidingen om te bouwen aan het stroomnet duren veel te lang. Dat kan en moet korter. Daarom nemen we maatregelen om die fors in te korten en zorgen we samen met de netbeheerders en de medeoverheden voor een versnelling bij de meest urgente projecten.”
Meer regie op meest urgente projecten
Zowel de (regionale) overheden als landelijk netbeheerder TenneT gaan gezamenlijk de werkwijze versnellen. Met de nieuwe aanpak wordt bij de circa 25 meest urgente projecten om het hoogspanningsnet uit te breiden sneller besloten welke overheid verantwoordelijk wordt voor de vergunningsverlening (het bevoegd gezag). Deze projecten zijn vaak complex en vragen nu veel expertise en capaciteit van gemeenten. Het kabinet wil de verantwoordelijkheid daarom vaker bij de provincie of de Rijksoverheid beleggen. De Rijksoverheid maakt bij de start duidelijke afspraken met de netbeheerder(s) en medeoverheden over snelle besluitvorming en het inzetten van versnellingsmaatregelen.
Aanpak voor kortere procedures
Het kabinet gaat met een aanpak voor kortere procedures wet- en regelgeving aanpassen om knelpunten weg te nemen en de doorlooptijden te verkorten. Voorbeelden zijn snellere (beroeps)procedures, schrappen van een vergunningplicht bij kleine uitbreidingen van energiestations en minder herhaling van onderzoek. Daarnaast wordt de ‘vliegende brigade’ om medeoverheden te helpen bij het verlenen van complexe vergunningen uitgebreid. Hier is 22,5 miljoen euro voor beschikbaar.
Geld voor gemeenten waar veel samenkomt
Het kabinet stelt 197 miljoen euro beschikbaar voor investeringen in gebieden waar veel nationale hoogspanningsinfrastructuur samenkomt. Gemeenten kunnen hiermee investeren in de kwaliteit van de leefomgeving. Dit draagt bij aan lokaal draagvlak en het voorkomen van vertraging.
Werkwijze TenneT optimaliseren
TenneT gaat haar werkwijze grondig herzien om meer snelheid te maken. Door verschillende stappen en onderzoeken gelijktijdig te laten verlopen en meer te standaardiseren kan de netbeheerder de doorlooptijden tot meer dan een jaar versnellen.
De Rijksoverheid gaat samen met netbeheerders, provincies en gemeenten met de circa 25 meest urgente projecten aan de slag om de problemen met het volle stroomnet aan te pakken. Daarna wordt de nieuwe werkwijze stapsgewijs uitgebreid.