Na een constructieve dialoog met Apple heeft de Commissie het onderzoek naar Apples verplichtingen onder de Digital Markets Act (DMA) gesloten. De Commissie heeft ook Apple geïnformeerd over haar voorlopige mening dat de contractvoorwaarden van Apple met betrekking tot alternatieve app-distributie de DMA schenden.
Sluiting van het onderzoek naar Apples gebruikerskeuzeverplichtingen
De Commissie heeft het onderzoek tegen Apple gesloten met betrekking tot de DMA-verplichting die gebruikers in de EU de mogelijkheid biedt om eenvoudig softwaretoepassingen te verwijderen en standaardinstellingen op iOS te wijzigen, evenals hun standaardwebbrowser te kiezen via een keuzescherm.
Deze sluiting volgt op een constructieve dialoog tussen de Commissie en Apple. Apple heeft zijn browserkeuzescherm veranderd, waardoor de gebruikerservaring bij het selecteren en instellen van een nieuwe standaardbrowser op de iPhone wordt gestroomlijnd.
Apple heeft het ook eenvoudiger gemaakt voor gebruikers om standaardinstellingen voor bellen, berichten, oproepfiltering, toetsenborden, wachtwoordmanagers en vertaaldiensten op iPhones te wijzigen. Een nieuw menu stelt gebruikers nu in staat hun standaardinstellingen op één centrale locatie aan te passen, waardoor het aanpassingsproces wordt gestroomlijnd.
Bovendien kunnen gebruikers nu verschillende vooraf geïnstalleerde Apple-apps, zoals Safari, verwijderen — een functie die voorheen niet beschikbaar was.
De Commissie blijft Apples maatregelen monitoren en zet haar regelgevende dialoog voort om volledige en effectieve gebruikerskeuze te waarborgen, zoals beschermd door de DMA.
Vandaag heeft de Commissie ook boetes opgelegd aan Apple en Meta voor respectieve schendingen van de Digital Markets Act. Meer informatie is hier te vinden.
Voorlopige bevindingen over Apples contractvoorwaarden
Onder de DMA moet Apple toestaan dat apps op zijn iOS-besturingssysteem op andere manieren dan via de Apple App Store worden gedistribueerd. In de praktijk betekent dit dat Apple derde app-stores op iOS moet toestaan en apps rechtstreeks van het web naar de iPhone moet kunnen downloaden.
De Commissie is van voorlopig oordeel dat Apple deze verplichting niet is nagekomen gezien de voorwaarden die het oplegt aan app (en app store) ontwikkelaars. Ontwikkelaars die alternatieve app-distributiekanalen op iOS willen gebruiken, worden ontmoedigd dit te doen, aangezien dit hen verplicht om te kiezen voor zakelijke voorwaarden die een nieuwe vergoeding omvatten (Apples Core Technology Fee). Apple heeft ook te strikte geschiktheidseisen ingevoerd, waardoor het vermogen van ontwikkelaars om hun apps via alternatieve kanalen te distribueren wordt belemmerd. Ten slotte maakt Apple het te omslachtig en verwarrend voor eindgebruikers om apps te installeren bij het gebruik van dergelijke alternatieve app-distributiekanalen.
De Commissie heeft voorlopig vastgesteld dat Apple niet heeft aangetoond dat de genomen maatregelen strikt noodzakelijk en proportioneel zijn. Apple heeft nu de mogelijkheid om zijn rechten van verdediging uit te oefenen door de documenten in het onderzoeksdossier van de Commissie te onderzoeken en te reageren op de voorlopige bevindingen.
Achtergrond
Op 25 maart 2024 opende de Commissie een niet-nalevingsonderzoek naar Apples naleving van gebruikerskeuzeverplichtingen met betrekking tot de mogelijkheid voor gebruikers om eenvoudig softwaretoepassingen op iOS te verwijderen; eenvoudig standaardinstellingen op iOS te wijzigen; gebruikers te vragen met keuzeschermen die hen effectief en eenvoudig in staat moeten stellen een alternatieve browser op hun iPhones te selecteren.
Op 24 juni 2024 opende de Commissie een niet-nalevingsonderzoek naar Apple vanwege bezorgdheid dat de nieuwe contractuele vereisten voor alternatieve app-distributie, inclusief Apples nieuwe “Core Technology Fee”, niet voldoen aan effectieve naleving van Apples verplichtingen onder de DMA.
Voor meer informatie en het laatste nieuws over de DMA, kijk op de Commissie website.