EU-leiders en sociale partners kwamen samen in Brussel voor de Driepartijen Sociale Top, een tweemaal per jaar gehouden forum voor dialoog dat leiders van EU-instellingen en Europese sociale partners samenbrengt. De focus lag op het versterken van Europas concurrentievermogen als een locatie die investeringen aantrekt en kwaliteitsbanen creëert in een uitdagende geopolitieke omgeving.
In het bijzonder werden de volgende onderwerpen besproken:
- Het versterken van de EU in een uitdagende geopolitieke omgeving.
- Het herstellen van Europa als een aantrekkelijke, concurrerende en investeringsvriendelijke locatie die kwaliteitsbanen beschermt en creëert.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei: ‘De Europese sociale dialoog is robuust en we zijn vastbesloten om deze sterk te houden gedurende dit mandaat. Europas sociale markteconomie gaat niet alleen over markten—het gaat om mensen. We kunnen Europas concurrentiepositie alleen versterken en ervoor zorgen dat niemand achterblijft als we nauw samenwerken met sociale partners.
De Voorzitter van de Europese Raad António Costa benadrukte: ‘Een sterke dialoog tussen vakbonden en werkgevers—op Europees, nationaal en lokaal niveau—is essentieel voor ons Europese sociale model. Nu onze economieën grote transformaties ondergaan, is deze dialoog belangrijker dan ooit om kwaliteitsbanen te bevorderen, onze concurrentiepositie te versterken en samen een veerkrachtigere en duurzamere toekomst op te bouwen.
Namens het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU merkte de Poolse minister voor Europese Zaken, Adam Szłapka op: ‘Europa moet meer verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen veiligheid—niemand heeft een groter belang bij Europas veiligheid en stabiliteit dan de Europeanen zelf. Veiligheid gaat niet alleen over het versterken van onze defensie en veerkracht; het gaat ook om het positioneren van Europa als een concurrerende wereldleider. Investeringen aantrekken terwijl we kwaliteitsbanen beschermen en creëren is essentieel voor duurzame groei en innovatie. In deze inspanning speelt de dialoog met sociale partners een cruciale rol, om ervoor te zorgen dat ons beleid inclusief is en de stem van het maatschappelijk middenveld weerspiegelt.
Voorzitter van BusinessEurope Fredrik Persson, die werkgevers vertegenwoordigt, zei: ‘Lastige regelgeving, hoge energieprijzen en arbeidskrapte blijven Europa tegenhouden. In een zeer onzekere mondiale omgeving is het versterken van de economische ruggengraat van de Europese Unie urgenter dan ooit. De Clean Industrial Deal, de eerste omnibusvoorstellen en de Unie van Vaardigheden gaan de goede kant op, maar zijn niet voldoende. Er kunnen alleen kwaliteitsbanen zijn met kwaliteitsbedrijven die kunnen opereren in een investeringsvriendelijke omgeving. Het opzetten van een ambitieus lastenreductieprogramma en het waarborgen van echt lagere energiekosten is een must om tastbare verbeteringen te leveren in de EU-investeringslocatie. Europese werkgevers zijn klaar om hun rol te spelen als sociale partners in deze onderneming, zoals beloofd in het onlangs ondertekende pact voor Europese sociale dialoog.
De Algemeen Secretaris van de Europese Vakbondsconfederatie (ETUC), Esther Lynch, merkte op: ‘In deze onzekere tijden moet de EU haar eigen agenda bepalen, met een sterke Europese industriële strategie voor elke sector en regio als kern. Stabiliteit kan alleen worden gegarandeerd als werkende mensen kwaliteitsbanen en hogere lonen hebben. Het stimuleren van investeringen en lonen is cruciaal voor het versterken van de binnenlandse vraag. De volledige opschorting van de EU-begrotingsregels is een must. Ook heeft de EU behoefte aan een sterke investeringsfaciliteit gekoppeld aan een SURE 2.0 instrument om onmiddellijke bescherming tegen baanverlies te bieden. Dit is geen tijd voor blanco cheques en alle bedrijven die publieke steun ontvangen moeten verplicht worden kwaliteitsbanen te leveren in ruil daarvoor.
Bovendien verklaarden de Europese sociale partners gezamenlijk, in de context van de top van vandaag, dat: ‘De geopolitieke situatie stelt de Europese Unie steeds meer op de proef, waardoor EU-instellingen, lidstaten, werknemers en bedrijven onder aanzienlijke druk komen te staan, op een moment dat het nog herstelt van eerdere crises en verschillende transities beheert. De Europese sociale partners zijn ervan overtuigd dat Europa deze ontwikkelingen alleen kan doorstaan door samen te staan, eenheid en solidariteit te behouden en actie te ondernemen om Europa te versterken als een aantrekkelijke, concurrerende en investeringsvriendelijke locatie die kwaliteitsbanen beschermt en creëert. De Driepartijen Sociale Top brengt EU-leiders en de Europese sociale partners tweemaal per jaar samen om cruciale beslissingen voor de toekomst van ons continent te bespreken. Deze uitwisselingen op het hoogste niveau zijn belangrijker dan ooit in een periode waarin alle Europeanen de krachten moeten bundelen om de Europese Unie te versterken om economische en sociale vooruitgang te verzekeren. De Europese sociale partners roepen de Commissie en EU-leiders op om sociale partners op zowel Europees als nationaal niveau volledig te betrekken bij alle relevante beraadslagingen volgend op de geopolitieke onzekerheden en transformatieprocessen.
De in deze tekst genoemde opvattingen zijn die van de betreffende persoon/organisatie en vormen niet gezamenlijk het standpunt van de Europese Commissie.
De verklaring van voorzitter Ursula von der Leyen op de persconferentie ter afsluiting van de top zal hier beschikbaar zijn.