Waarom presenteert de Commissie een Actieplan voor de Europese staal- en metaalindustrie?
Staal en metalen zijn essentieel voor de industriële economie van Europa, cruciaal voor energie, transport, bouw en defensie. De industrie moet hoge energiekosten en wereldwijde concurrentie aanpakken en tegelijkertijd decarbonisatie bevorderen. Het Actieplan bouwt voort op de Clean Industrial Deal om groei te stimuleren en mondiale overcapaciteit en marktuitdagingen, waaronder Amerikaanse tarieven, aan te pakken.
Hoe helpt dit plan Europese staal- en metaalbedrijven concurrerend te blijven?
Het plan verhoogt de concurrentiekracht door te focussen op schone energie, het voorkomen van koolstoflekkage, het versterken van capaciteiten, het bevorderen van circulariteit, het verdedigen van banen en het verminderen van risicos bij projecten.
Welke maatregelen ondersteunen de toegang tot schonere energie?
Lidstaten worden aangespoord om de flexibiliteiten van de EU-energiewetgeving en staatssteun te gebruiken om de kosten te verlagen. De Commissie zal richtlijnen geven over netwerktarieven en ondersteuningsregelingen voor schone energie.
Welke financiering is beschikbaar voor decarbonisatie?
De EU ondersteunt investeringen met publieke en private financiering. Toekomstige initiatieven omvatten het Onderzoeksfonds voor Kolen en Staal en een veiling van € 1 miljard voor decarbonisatieprojecten.
Hoe wordt mondiale overcapaciteit in staal aangepakt?
De Commissie stelt aanpassingen voor aan de staalbescherming en plant een nieuwe handelsmaatregel voor blijvende bescherming tegen mondiale overcapaciteit.
Welke maatregelen worden voorgesteld voor oneerlijke handelspraktijken?
De Commissie zal handelsverdedigingsinstrumenten gebruiken en onderzoeken naar aluminiumsector en andere sectoren om ontwijking te voorkomen.
Wat wordt voorgesteld om koolstoflekkage te voorkomen?
De CBAM van de EU heeft als doel een eerlijke koolstofprijs vast te stellen en schonere productie wereldwijd aan te moedigen. Belangrijke aspecten worden in 2025 naar voren gehaald.
Hoe ondersteunt de Commissie werknemers?
Door ervoor te zorgen dat fabrieken binnen de EU blijven opereren, wil de Commissie banen beschermen en met partners samenwerken voor een rechtvaardige transitie.
Welke rol speelt de Wet op Kritieke Grondstoffen?
Het biedt financiering en stroomlijnt regelgeving voor projecten met belangrijke materialen zoals aluminium, koper en nikkel.
Wat is het Transitiepad?
Het Transitiepad betrekt belanghebbenden om een succesvolle groene en digitale transitie te garanderen, ter ondersteuning van het Actieplan Staal en Metalen.
Voor Meer Informatie