Ik heet u allemaal van harte welkom op de Expo Osaka en dit EU-beleids evenement over Duurzame en Innovatieve Landbouw.

Ik wil in het bijzonder Mr. Hirofumi Takinami, Staatsminister van Landbouw, Bosbouw en Visserij, andere Japanse autoriteiten, evenals EU-lidstaat ministers, Minister Rummenie, Minister Heydon en Minister Hofmanas, ambassadeurs en diplomaten, en ook EU-zakendelegaties bedanken voor hun aanwezigheid vandaag.

Het is niet de eerste keer dat we in Japan zijn om de hoge voedselproductiestandaarden van de EU te promoten - we hebben bijvoorbeeld al meerdere keren deelgenomen aan FOODEX. Twee jaar geleden kwamen we ook met een zakendelegatie - vandaag ben ik hier opnieuw met een delegatie van meer dan 100 bedrijven die een breed scala aan sectoren van EU-voedsel en -drank vertegenwoordigen. Onze reguliere aanwezigheid in Japan toont aan hoe belangrijk de Japanse markt is voor Europeanen.

Jarenlang hebben we de gemeenschappelijke waarden tussen de EU en Japan benadrukt als het gaat om voedsel en dranken - voedselveiligheid, kwaliteit, authenticiteit en duurzaamheid met onze Perfect Match-campagne. Met een breed scala aan activiteiten tonen we de prachtige combinaties van EU-producten met de Japanse keuken en cultuur. U heeft misschien onze foodtruck net buiten het EU-paviljoen gezien, maar als dat niet zo is, ontdekt u enkele van deze verrukkelijke combinaties tijdens onze receptie later vandaag.

De EU en Japan hebben een uitstekende relatie. Zelfs als we duizenden kilometers van elkaar verwijderd zijn, delen we vriendschap en gemeenschappelijke waarden.

Tijdens eerdere promotie-evenementen hebben we uitgebreid gesproken over hoe Europeanen agri-foodproducten maken met betrekking tot sanitaire en fytosanitaire normen, biologische landbouw, geografische aanduidingen en duurzame landbouw. Deze discussies omvatten rondetafelgesprekken met exporteurs en importeurs over hoe de bilaterale handel in agri-foodproducten kan worden bevorderd.

Onze bilaterale politieke en economische banden zijn nog sterker geworden toen twee belangrijke overeenkomsten in 2019 in werking traden: de EU-Japan Economische Partnerschapsovereenkomst en de EU-Japan Strategische Partnerschapsovereenkomst.

Ik ben erg blij te zien dat deze overeenkomsten onze samenwerking naar een hoger niveau tillen. Ze brengen tastbare voordelen voor mensen in zowel Europa als Japan. Dankzij de Economische Partnerschapsovereenkomst kunnen Japanse consumenten bijvoorbeeld toegang krijgen tot een grotere variëteit aan uitstekende EU-voedsel en -dranken tegen betaalbaardere prijzen.

 

Tijdens het evenement van vandaag willen we verschillende elementen bespreken die EU-voedselproductie interessant maken voor Japanse consumenten:

In het eerste panel verkennen we kwesties die verband houden met duurzame en innovatieve landbouw in de EU, hun betekenis voor de Japanse markt en toekomstige kansen voor EU-Japan agri-food handel, investeringen en samenwerking.

Duurzame landbouw bevindt zich in het hart van de samenleving, het milieu en de economie van de Europese Unie. Ons Gemeenschappelijk Landbouwbeleid streeft naar een duurzaam landbouwsysteem in de EU vanuit een economisch, ecologisch en sociaal perspectief. De voedselproductie in Europa respecteert het milieu en zorgt voor de erfenis die het achterlaat voor toekomstige generaties. Later zullen we zien hoe de Europese landbouw zijn doelen kan bereiken.

Onderzoek en innovatie spelen een cruciale rol in de landbouw en voedselproductie van de EU. Ons landbouwonderzoek richt zich op het creëren van waarde uit land door duurzame primaire productie en het verbeteren van plattelandsinnovatie. Dit zijn essentiële instrumenten die boeren helpen om problemen zoals klimaatverandering, milieudegradatie en verlies van biodiversiteit aan te pakken.

EU-voedsel en -dranken zijn niet alleen eeuwenlang erfgoed en de beste kwaliteit. Ze voldoen ook aan de hoogste veiligheidsnormen ter wereld, samen met die van Japan. In het tweede panel verkennen we de vier belangrijkste pijlers van de Europese agri-foodproductie - veiligheid, duurzaamheid, authenticiteit en kwaliteit. Dit panel richt zich op biologische landbouw en geografische aanduidingen, en hoe deze in Japan worden waargenomen, evenals nieuwe groeikansen.

 

Het beleid van de EU inzake Geografische Aanduidingen wordt steeds populairder in Japan, aangezien we voortdurend de lijst van GI-producten die onder de Economische Partnerschapsovereenkomst worden beschermd, uitbreiden.

Geografische aanduidingen beschermen de namen van specifieke producten om hun unieke kenmerken te promoten, verbonden met hun geografische oorsprong en traditionele knowhow. Deze erkenning stelt consumenten in staat om kwaliteitsproducten te vertrouwen en te onderscheiden, terwijl het ook producenten helpt om hun producten beter te verkopen. Dit is hoe we de kwaliteit, authenticiteit en bijbehorende expertise in onze respectieve gebieden beschermen.

We zullen ook het toenemende belang van biologische producten bespreken, zowel in de EU als in Japan. Biologische landbouw heeft als doel voedsel te produceren met natuurlijke stoffen en processen, met minder pesticiden, chemicaliën en kunstmest.

Dit betekent dat biologische voedselproducten van hoge kwaliteit zijn. Biologische landbouw heeft ook een beperkte impact op het milieu, omdat het een verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen aanmoedigt. Dit komt de biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en waterkwaliteit ten goede.

Onze regels voor biologische landbouw bevorderen ook een hoge standaard van dierenwelzijn.

De nadruk op biologische landbouw past perfect in de algemene benadering van duurzaamheid van agri-foodproductie - een gemeenschappelijk doel voor de EU en Japan.

Bovendien hebben de EU en Japan afgesproken de samenwerking op het gebied van milieubescherming, biodiversiteitsbehoud en het bestrijden van klimaatverandering te versterken via een Groene Alliantie.

Ik hoop dat u van de discussies van vandaag zult genieten. Ik ben ervan overtuigd dat dit evenement zakelijke contacten tussen EU- en Japanse agri-foodbedrijven zal vergemakkelijken, met het oog op het ontwikkelen van wederzijds voordelige en duurzame samenwerking.