Vanaf 1 juli starten de werkzaamheden van Schil Naardermeer aan de zuid-west/west kant van het natuurgebied.
Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project Schil Naardermeer; een samenwerking van provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Natuurmonumenten om het Naardermeer toekomstbestendig te maken. Afhankelijk van het weer zijn de werkzaamheden uiterlijk maart 2026 klaar.
Omdat het gebied rond het Naardermeer – de zogenaamde schil – op dit moment niet nat genoeg is, dreigen sommige planten en dieren in het Naardermeer te verdwijnen. Daarom wordt in het gebied rond het Naardermeer een bufferzone ingericht. In deze zone komt meer ruimte voor uitgestrekte rietvelden en mag het waterpeil op een natuurlijke manier licht stijgen. Hierdoor ontstaat een rietlandschap waarin de kwaliteit van de natuur en het water verbetert, en wordt het leefgebied voor specifieke soorten als de purperreiger en grote karekiet uitgebreid.
Beperkingen voor wandelaars en fietsers
Tijdens de uitvoeringsperiode zijn de wandelpaden in de Nieuwe Keverdijkse Polder-Noord en -Zuid niet toegankelijk. Hierdoor is de lange wandelroute ‘Rondje Naardermeer’ (19 km) tijdelijk niet te wandelen. De verwachting is dat die route in de loop van 2026 weer te lopen is. Op de website van Natuurmonumenten is een alternatieve route naar de molen aangegeven: Alternatief Rondje Naardermeer.
De Keverdijk en de fietspaden blijven toegankelijk. Om de veiligheid te waarborgen plaatst de aannemer verkeersborden om weggebruikers te waarschuwen voor transportverkeer. Op locaties waar dat nodig is, komen passeerplaatsen zodat het (fiets)verkeer het werk veilig kan passeren.
Wat levert het op?
Door de nieuwe inrichting van de Nieuwe Keverdijkse Polder Noord en Zuid kunnen we regenwater en kwel (water vanuit de ondergrond) langer vasthouden en kan het oppervlaktewaterpeil in de komende jaren stapsgewijs (en belangrijker: op natuurlijke manier) hoger komen. Zo wordt dit gebied natter en kan er meer en steviger riet gaan groeien dat met ‘de voeten’ in het water staat. Met de ontwikkeling van dit waterriet maken we geschikt leefgebied voor de grote karekiet, een soort die verdwenen is in het Naardermeer. Ook de purperreiger kan hier straks nieuw broedgebied vinden. Diverse libellensoorten, heikikkers en ringslangen zullen profiteren van de nattere omgeving. Soorten die landelijk en ook in het Naardermeer onder druk staan.
Een toekomstbestendig Naardermeer
De natuur van het Naardermeer staat onder druk door bijvoorbeeld infra, stikstof en weersextremen. Met de nieuwe inrichting ontstaat in de schil rond het Naardermeer de broodnodige uitbreiding van leefgebied van vogelsoorten als de purperreiger, snor en baardmannetje. Veel vogels, maar ook otters en reeën kunnen hier hun voedsel vinden. En in het waterriet gaan naar verwachting veel vogels broeden. Hopelijk komt zelfs de grote karekiet weer terug in het Naardermeer. De waterrijke natuur die zich hier gaat ontwikkelen is erg gewild onder de genoemde (vogel)soorten en trekt altijd snel veel leven aan.
Locatie en maatregelen
Er gaat gewerkt worden in de polders ten noorden van de spoorlijn en ten oosten van de Keverdijk en het Visserijpad (Nieuwe Keverdijkse Polder-Noord). Tegelijkertijd wordt er gewerkt in het gebied tussen de Kreugerlaan en de spoorlijn (Nieuwe Keverdijkse Polder-Zuid). De aannemer gaat kades (dijkjes rond het Naardermeer, langs de Keverdijk en achter de Kreugerlaan) ophogen en aanbrengen. Ook worden een aantal dammen, stuwen en andere onderdelen van het watersysteem aangepast.
De provincie Noord-Holland werkt in het project Schil Naardermeer nauw samen met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Natuurmonumenten.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het project Schil Naardermeer en de planning van de werkzaamheden? Kijk dan op onze pagina over het project