Educatieboerin Miranda van Leeuwen, MBO docent Jan Willem Doppenberg en sociaal ondernemer Marieke van Dalen hebben op maandag 6 oktober de Waarde-Ring van de provincie Utrecht ontvangen. De Waarde-Ring is een onderscheiding voor mensen die zich op een positieve manier inzetten voor de verbinding tussen inwoners en boeren.
Met deze onderscheiding worden niet alleen mensen, maar ook initiatieven die bijdragen aan een betere band tussen boer en burger in het zonnetje gezet. Het initiatief voor de onderscheiding komt van De Week van Ons Eten. Ter ere van het 650-jarig bestaan van de provincie Utrecht staat in dit jaar de jeugd centraal. Zij zijn de inwoners van de toekomst. De categorieën van 2025:
- De leukste educatieboer(in), -teler of -tuinder
- De toekomstgerichte voedseleducatie-aanbieder
- De jonge ondernemende voedselverbinder
Duurzamer omgaan met eten
Die categorieën kwamen goed tot uiting in de nominaties. Zo zijn er veel boeren genomineerd die over hun vak lesgeven aan kinderen en jongeren. Ook waren er inzendingen van jonge ondernemers en van docenten die zich dagelijks bezighouden met het lesgeven over het voedsel van morgen. Dankzij de inzet van deze mensen kunnen kinderen en jongeren zich bewuster worden van de herkomst van hun eten en hoe we duurzamer met ons eten om kunnen gaan.
De drie winnaars
Miranda van Leeuwen is de winnaar in de categorie De leukste educatieboer(in). Als educatieboerin ontvangt Miranda al sinds 2015 kinderen op haar "Boerderijschool" om ze van alles te leren over natuur, voedsel en natuurlijk de boerderij. Miranda is al tien jaar hét gezicht van boerderijeducatie in Amelisweerd. Ze zette zelf de Boerderijschool op en ontvangt via Boerderij in de Kijker ook nog jaarlijks talloze leerlingen. Zo verbindt zij natuur, voedsel en educatie op een unieke manier aan de stadsrand van Utrecht.
Jan Willem doppenberg heeft de prijs gewonnen in de categorie De toekomstgerichte voedseleducatie-aanbieder. Met aanstekelijk enthousiasme leidt Jan Willem een nieuwe generatie food professionals op. De afgelopen jaren heeft hij enorm zijn best gedaan om de studenten mee te laten doen met de landelijke Food Challenge. Daarnaast zet hij de MBO-studenten voor de klas bij het voortgezet onderwijs. Op die manier komen deze leerlingen in contact met gezonde voeding, duurzaamheid en de praktijk. Van de Schijf van Vijf tot aan een boerderijbezoek, het komt allemaal aan bod.
Marieke van Dalen mocht de Waarde-Ring ontvangen als Jonge ondernemende voedselverbinder. Met haar biologische tuinderij De Coöperij levert Marieke wekelijks verse, onbespoten groenten aan ruim 150 huishoudens. Samen met vrijwilligers en de andere tuinders bouwt ze aan een hechte gemeenschap. Met educatie, oogstaandeelhouders en lokaal voedsel als basis voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Dit doet ze op een warme, enthousiaste en inclusieve manier, waardoor er veel vaste vrijwilligers zich inzetten en er nog tientallen in de wachtrij staan voor de groentepakketten.
De drie ontvangers van de Waarde-Ring krijgen ieder een voucher van 2.500 euro. Deze kunnen ze inzetten voor verdere ontwikkeling; in media, materialen en organisatie.
De Week van Ons Eten
Alle provincies in Nederland reiken jaarlijks deze Waarde-Ring uit, een initiatief van De Week van Ons Eten. In deze week worden door heel Nederland activiteiten georganiseerd over de herkomst en productie van eten.
Voor persinformatie:
jytte.reichert@provincie-utrecht.nl
06 18 54 01 37