Het aantal restaurants in Nederland is sinds 2007 met 58 procent gestegen en het aantal bedrijven in de eventcatering is meer dan zes keer zoveel geworden. Tegelijkertijd is het aantal cafés met 33 procent afgenomen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS over het aantal bedrijven in Nederland.
Tussen 1 oktober 2007 en 1 oktober 2024 groeide het totaal aantal bedrijven in de horeca van bijna 38 duizend naar 69 duizend, een toename van 83 procent. De belangrijkste groei kwam van eenpersoonsbedrijven in de eventcatering. Zonder de eventcatering was de groei in eet- en drinkgelegenheden 25 procent.
In de horeca zijn er nu 27 duizend eventcatering-bedrijven, 16 duizend restaurants, en evenveel andere eetgelegenheden (zoals snackbars en fastfood). Ook zijn er 8 duizend cafés en duizend kantines en contractcateringbedrijven.
Sterke opkomst van eenpersoonsbedrijven
Het aantal eenpersoonsbedrijven is bijna verdrievoudigd tussen 2007 en 2024. In de eventcatering is dit aantal bijna tien keer zo groot geworden. Zonder deze kleine bedrijven was de groei in de horecasector 32 procent in plaats van 83.
Bedrijfsvestigingen in Flevoland verdrievoudigd
Omdat bedrijven uit meerdere vestigingen kunnen bestaan, zijn er meer horecavestigingen (74 duizend) dan bedrijven (68 duizend). Vooral in Flevoland is het aantal vestigingen het meest gegroeid, namelijk drie keer zoveel tussen 2007 en 2024, gevolgd door Noord-Holland en Utrecht. Deze provincies laten ook de meeste bevolkingstoename zien.
Noord-Holland heeft de meeste horeca per inwoner
Met meer dan 600 eetgelegenheden per 100 duizend inwoners heeft Noord-Holland de meeste horecavestigingen per inwoner. Zeeland en Limburg staan respectievelijk op trendpositie twee en vier binnen Nederland dankzij hun toeristische karakter.