Logo
Current Flag
RVO
Innovatieve warmtenetten door koelmogelijkheid aantrekkelijk voor huiseigenaren
Bron publicatie: 1 april 25

Innovatieve warmtenetten door koelmogelijkheid aantrekkelijk voor huiseigenaren

Innovatieve warmtenetten door koelmogelijkheid aantrekkelijk voor huiseigenaren

Het gebruik van zeerlagetemperatuur warmte- en koudenetten in bestaande gebouwen is nog nieuw. Ze hebben een belangrijk voordeel: deze nieuwe netten kunnen gebouwen ook koelen. Hiermee zijn ze aantrekkelijker voor huiseigenaren door de steeds warmere zomers en beter geïsoleerde huizen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moedigt de ontwikkeling van ZLT-netten daarom aan met verschillende subsidies.

Woningen van het aardgas

Zeerlagetemperatuur warmte- en koudenetten (ZLT-netten) leveren een temperatuur tussen de 10 en 30 graden Celsius aan woningen, gebouwen of complete wijken. Een warmtepomp zorgt er daarna voor dat de woning warm genoeg is. Zo kunnen woningen van het aardgas af. Ook hebben ze geen airco nodig om te koelen als ze de juiste radiatoren of vloerverwarming hebben.

Oplossing bij opwarmend klimaat

Het belangrijkste maatschappelijke voordeel van deze netten is dat ze duurzaam en efficiënt kunnen koelen. Daardoor zijn ze een belangrijke oplossing in de steeds warmere zomers in Nederland en voor beter geïsoleerde huizen. Het koelen van huizen in de zomer wordt in de toekomst misschien wel net zo belangrijk als het verwarmen van huizen in de winter. Deze netten kunnen dat, maar woningen moeten hier wel geschikt voor worden gemaakt.

Voorkeur voor ZLT-net door koelmogelijkheid

Uit voorlopige resultaten van een onderzoek van RVO (uitgevoerd door The Early Birds) blijkt dat huiseigenaren de kosten per jaar het belangrijkst vinden bij hun keuze voor een warmteoplossing. Als huiseigenaren de kosten voor koeling zouden meenemen in hun keuze voor een warmtesysteem, lijkt een ZLT-net de voorkeur te hebben boven een warmtenet met losse airco’s.

Veel huizen al geschikt

Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek van Deltares. Hieruit bleek dat 60% van de huizen in Nederland zonder aanpassingen al geschikt is voor verwarmen met een lage temperatuur, bijvoorbeeld met een ZLT-net. Deze netten hebben ook nog andere voordelen: ze verliezen minder warmte en door de lage temperatuur zijn ze veilig genoeg om dicht bij waterleidingen te liggen.

Hulp bij de ontwikkeling van een net

RVO heeft meerdere subsidies om de ontwikkeling van deze innovatieve warmte- en koudenetten te stimuleren. Ondernemers, energiecoöperaties, woningcorporaties, woningeigenaren en gemeenten kunnen deze aanvragen om te investeren in of aan te sluiten op een ZLT-net in hun omgeving.

Ook biedt RVO hulpmiddelen die locaties van duurzame warmtebronnen laten zien, zoals de WKO-bodemenergietool en de Warmteatlas Nederland. Deze bronnen zijn de basis voor een ZLT-net. RVO verzamelt daarnaast voorbeelden uit de praktijk.

Aan de slag met ZLT-netten

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Deel dit artikel
Bron laatst geupdate: 1 april 25
Openrijk publicatie: 1 april 25
Bron: RVO