Informatieblad 85 is vernieuwd en is nu beschikbaar voor feedback van het bedrijfsleven. Dit document heet voortaan Handboek Levensmiddelenmicrobiologie en legt belangrijke EU-regels uit over microbiologische normen voor voedsel. De laatste update was in 2021 en het nieuwe handboek biedt meer uitleg over studies rondom Listeria monocytogenes en nieuwe richtlijnen voor challenge-testen.
Wat is er gewijzigd?
- Het informatieblad is omgedoopt tot Handboek Levensmiddelenmicrobiologie.
- Nieuwe indeling van hoofdstukken. Het handboek behandelt onder andere:
- Introductie van EU- en nationale regelgeving over levensmiddelenmicrobiologie;
- Verantwoordelijkheden van levensmiddelenbedrijven en toezichthouders;
- Informatie over de houdbaarheid van levensmiddelen;
- Categorie-indeling van levensmiddelen;
- Beheer van microbiologische risico’s, inclusief voedselveiligheids- en hygiënenormen;
- Informatie voor laboratoria over analysemethoden en accreditatie;
- Monitoring door de NVWA.
Consultatie bedrijfsleven
De NVWA roept bedrijven zoals fabrikanten en retailers op om hun mening over het handboek te geven. U kunt uw reacties tot 31 december 2024 sturen naar HBLevensmiddelenmicrobiologie@nvwa.nl. Het nieuwe handboek zal in 2025 worden gepubliceerd na verwerking van de feedback.