Informatieblad 85 is vernieuwd en is nu beschikbaar voor feedback van het bedrijfsleven. Dit document heet voortaan Handboek Levensmiddelenmicrobiologie en legt belangrijke EU-regels uit over microbiologische normen voor voedsel. De laatste update was in 2021 en het nieuwe handboek biedt meer uitleg over studies rondom Listeria monocytogenes en nieuwe richtlijnen voor challenge-testen.

Wat is er gewijzigd?

  • Het informatieblad is omgedoopt tot Handboek Levensmiddelenmicrobiologie.
  • Nieuwe indeling van hoofdstukken. Het handboek behandelt onder andere:
    • Introductie van EU- en nationale regelgeving over levensmiddelenmicrobiologie;
    • Verantwoordelijkheden van levensmiddelenbedrijven en toezichthouders;
    • Informatie over de houdbaarheid van levensmiddelen;
    • Categorie-indeling van levensmiddelen;
    • Beheer van microbiologische risico’s, inclusief voedselveiligheids- en hygiënenormen;
    • Informatie voor laboratoria over analysemethoden en accreditatie;
    • Monitoring door de NVWA.

Consultatie bedrijfsleven

De NVWA roept bedrijven zoals fabrikanten en retailers op om hun mening over het handboek te geven. U kunt uw reacties tot 31 december 2024 sturen naar HBLevensmiddelenmicrobiologie@nvwa.nl. Het nieuwe handboek zal in 2025 worden gepubliceerd na verwerking van de feedback.

Bekijk het concept-handboek.