Informatieblad 85 wordt Handboek Levensmiddelenmicrobiologie
Na consultatie van het bedrijfsleven is het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd, de opvolger van Informatieblad 85. Het handboek is bedoeld voor bedrijven die voedsel produceren, verwerken of distribueren. In het handboek licht de NVWA de wettelijke regels over levensmiddelenmicrobiologie toe.
Het nieuwe Handboek Levensmiddelenmicrobiologie geeft onder andere meer uitleg over het uitvoeren van Listeria monocytogenes-studies. Daarbij wordt aandacht besteed aan het nieuwe Technical Guidance Document (TGD). Ook wordt ingegaan op (aankomende) veranderingen in wetgeving.
Tijdens de consultatieronde zijn 21 reacties ingediend, met in totaal 172 opmerkingen. De indieners hebben persoonlijk een reactie gekregen op hun opmerkingen. Na de publicatie van de Nederlandse versie van het handboek wordt het handboek vertaald naar het Engels en ook gepubliceerd op deze website.
Wat is er gewijzigd?
Informatieblad 85 gaat verder onder de naam Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. De belangrijkste veranderingen zijn:
- Andere structuur: het handboek is beter doorzoekbaar dankzij de klikbare inhoudsopgave.
- Actuele inhoud: in het handboek zijn actuele versies van wetgeving en guidance-documenten verwerkt, zoals de aanpassing aan het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling van Levensmiddelen (WBBL) en het TGD.
- Breder kader: Informatieblad 85 was voornamelijk gericht op de interpretatie van Verordening 2073/2005. Het handboek plaatst deze verordening binnen de bredere context van nationale en Europese wet- en regelgeving over levensmiddelenmicrobiologie.
- Toevoeging nieuwe hoofdstukken over omgevingsonderzoek en monitoring door de NVWA.
Belangrijkste wijzigingen naar aanleiding van de consultatieronde:
- Tekstuele en administratieve wijzigingen, zoals verwijzingen.
- Het handboek is digitaal toegankelijk gemaakt.
- De toekomstige wijziging van Verordening 2073/2005 (die per 1 juli 2026 ingaat) is benoemd.